Kvinnelig ejakulasjon

Når hun lager den våte flekken

De fleste forbinder begrepet ejakulasjon med mannens sæduttømming, men også kvinner kan ejakulere og skille ut væske ved seksuell stimulering og opphisselse. Den kvinnelig ejakulasjon (heretter også forkortet til KE) har vært et av de mest debatterte og kontroversielle temaer i moderne sexologi. Man har diskutert hvorvidt KE i det hele tatt finnes, hvor væsken kommer fra og hva den består av.

Forskningen har vært sprikende, og studiene har vært av høyst variabel validitet. Selv har jeg i uhøytidelige sammenhenger brukt å hevde at de «troende og tvilende» ofte kan deles inn i to grupper; de som har erfart fenomenet og de som ikke har det.

Myte eller fakta? Den kvinnelige ejakulasjon synes i alle fall å ha fascinert mennesker til alle tider, og er dokumentert omtalt flere hundre år før vår tidsregning. Greske og romerske lærde var høyst enige både om fenomenets eksistens, normalitet og behag, men uenige om hvilken funksjon det skulle tjene. Hippokrates (460-377 f.Kr), «legekunstens far», mente at både det mannlige og det kvinnelige ejakulatet var nødvendige for at en befruktning skulle finnes sted.

Filosofen og vitenskapsmannen Aristoteles (384-322 f.Kr), hevdet derimot at kvinnelige ejakulasjon kun tjente nytelsen. Den romerske legen Galen (129-200 e. Kr) beskrev senere kilden til kvinners ejakulasjon til å være et prostatalignende organ, og den nederlandske legen DeGraaf leverte i det syttende århundret en detaljert anatomisk beskrivelse av det han kalte den kvinnelige prostata.

I 1950 kom så den tyske gynekologen Gräfenberg med den banebrytende artikkelen «The Role of Urethra in Female Orgasm», og G-punktet er oppkalt etter nettopp ham.

I 1982 fikk fenomenet for alvor sitt inntog i populærkulturen gjennom bestselgeren «The G-Spot; And other Discoveries About Human Sexuality», av de amerikanske forfatterne Ladas og Whipple.

Kvinnelig ejakulasjon har dessuten vært beskrevet i erotiske skrifter som indiske Kama Sutra og andre østlige sexhåndbøker i alle århundrer. Kvinnelig ejakulasjon forutsetter at kvinnen har et G-punkt som reagerer positivt på stimulering, at stimuleringen er riktig, at hun er tilstrekkelig opphisset og at hun klarer å gi seg over til denne formen for nytelse.

G-punktet er til tross for sitt navn ikke et punkt, men nærmere bestemt et område med svampvev som ligger langs fremre skjedevegg mellom skjeden og urinrøret. Det består av følsomme nerveender og kjertler med forgreninger ut i urinrøret. Noen kvinner har mye av disse kjertlene, andre mindre eller ingen.

Ved seksuell opphisselse sveller svampvevet opp og fylles med væske, man kan da kjenne det like innenfor skjedeinngangen som en ru forhøyning. Undersøkelser har vist at det kvinnelige ejakulatet er svært lik sædvæsken, naturlig nok uten sædceller.

Forklaringen tror man ligger i at G-punktsvevet kommer fra det samme stamvevet som prostatavevet hos mannen, og at det er en etterlevning fra embryostadiet. Prostata bidrar jo som kjent til å produsere sædvæske.

Man antar altså at naturen er noe udemokratisk og at noen kvinner har mer av G-punkts vevet, mens andre har mindre. Et viktig moment er dog at mange kvinner ikke kjenner sin egen kropp eller mangler tilstrekkelig kunnskap om egne seksuelle funksjoner for å kunne frigjøre hele sitt seksuelle potensial. Både G-punkts-orgasmer og ejakulasjon er dermed noe mange har mulighet for å lære seg om de ønsker det.

Siden dagens tekst primært skal handle om selve ejakulasjonen vil jeg av plasshensyn ikke gi noen instruks, men sjekk gjerne ut mitt innlegg om G-punktet hvor du vil finne en liten beskrivelse. 
Enkelte kvinner er serie-orgasmiske og opplever en pyramide-effekt hvor orgasmene bare blir sterkere og sterkere etter hvert som de kommer. Selve ejakulasjonen kan finne sted både før og under selve orgasmene.

Hvordan ejakulasjonen opptrer, vil kunne variere fra kvinne til kvinne, og fra gang til gang. Noen ganger kommer det kanskje bare små mengder, andre ganger blir det plaskevått. Hos noen kvinner er det sildrende og rennende, hos andre kommer det støtvis og i stråleform. Enkelte kan oppleve å ligge på rygg og kjenne at det spruter helt opp i ansiktet, orgasmene kalles da også ofte for spruteorgasmer eller fontene- orgasmer.

Styrken på ejakulasjonen kan avhenge av hvor tent hun er, hvor intens stimuleringen er og hvor sterk PC-muskulaturen hennes er. Væsken vil noen ganger være helt klar, andre ganger litt hvitlig. Og en gang for alle, væsken er IKKE urin!

Enkelte kvinner opplever ejakulasjonen som overveldende, andre tror det er noe galt med dem og skammer seg. Noen er redde for å lage masse søl, og ikke minst er de redde for hva partneren vil tenke. Dermed holder de igjen, og går glipp av noe som kunne gitt seksuallivet deres en helt særegen dimensjon.

Slik jeg ser det, sier dette noe om hvor viktig det fortsatt er med seksualopplysning, og jeg undres litt om enkelte fagmiljøers negativitet og manglende forskningsprioritering kan skyldes at kvinnelig ejakulasjon handler om nettopp hva Aristoteles hevdet: Kvinner nytelse, og kun dét.

Altså har vi enda noen skritt å gå mot kvinners seksuelle frigjøring. Hva kvinners partnere angår, er mitt inntrykk at de fleste menn opplever kvinnelig ejakulasjon som bare spennende og flott. Det blir jo på sett og vis et svært tydelig tegn på hvordan hun nyter han, og ergo litt av en hyllest til han som mann. Ikke minst er det et eksempel på hvor utrolig kvinnekroppen er, med alle dens iboende nytelsesmuligheter.Del dette innlegget:

Én kommentar

monica

12.01.2013 kl.18:38

Jeg lurer på hvor væsken kommer ut? Har lest flere steder at den kommer ut gjennom urinrøret, men også funnet noen steder der det står at den kommer ut gjennom skjeden. Jeg opplever selv det sistnevnte. Er det ikke kvinnelig ejakulasjon jeg da opplever? Jeg tror jo selv det, da det kan bli plaskvått (som du skriver), og da må det vel være mer enn bare "vanlig" smørning? Det skjer jo når jeg "kommer", er sildrende, er ikke urin, og kan vare i flere minutter.

Håper på svar.

rita

28.07.2014 kl.23:55

Jeg opplever stadig vekk å ejakulere hvis kun klitoris blir stimulert til en orgasme. Dette har for min del ingen ting med G-punktet å gjøre, da d også gjerne oppstår ved kun onanering. Er dette da en "virkelig" ejakulasjon? Eller er det da urinrøret som blir stimulert til å slippe ut urin? Er veldig usikker på dette, og jeg skammer meg litt når en mann får dette til å skje...

Skriv en ny kommentar

hits